9/27/2013

Herkkuleipä

En ole kokki enkä mikään leipuri, mutta joitain bravuureja minulla on. Tämä leipä on yksi. Leivässä on kova kuori ja pehmeä, reikäinen sisus. Ne reiäthän on parhaita! Leipä on vielä mielestäni upean näköinen. Ja mikä parasta; se on makoisaa.

No ehkä parasta tässä leivässä on kuitenkin sen valmistus. Helppo, "nopea" tehdä ja onnistuu takuuvarmasti. Nopealla en tarkoita koko prosessia vaan oman työn osuutta. Kokonaisuudessaan leipää joutuu odottamaan vuorokauden, mutta itse leipää ei tarvitse vaivata. Leipä taitaakin kulkea nimella vaivaamaton leipä.

0,5tl kuivahiivaa
3,5dl vettä
2tl suolaa
6dl vehnäjauhoja
1dl ruisjauhoja
kuorallinen siemeniä
valurautapannu!

Sekoita kulhossa reilusti kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää suola, jauhot ja siemenet. Taikinaa ei tosiaan tarvitse vaivata, sekoittaa vain. Peitä kulho ja anna kohota 12-18 tuntia.

 

Kaada tämä hieman kupliintunut taikina hyvin jauhoitetulle alustalle. Kääntele lastalla muutamia kertoja reunoilta keskelle. Niin että taikina alkaa muuttua hieman enemmän taikinamaiseksi. Kuitenkin löysää. Nosta taikina hyvin jauhoitetulle liinalle, joka on esim. laakeassa kulhossa, käännä liinan reunat päälle ja anna nousta noin tunnin. Uunin voi laittaa jo lämpenemään 225 asteiseksi. Ja samalla laittaa valurautapannun uuniin. Tarkoitus olisi että valurautapannu olisi kuuma kun taikina kaadetaan sinne, ettei taikina jäisi niin paljon pannun reunoihin kiinni. 

Tunnin kohoamisen jälkeen ota uunista pannu ja kumoa taikina sinne. Kansi päälle ja puoli tuntia uunissa. Sitten kansi pois ja 250 asteisessa 20 minuuttia. Tadaa! Leipä kaadetaan kulhosta jäähtymään. Jos kerkee sitä tekeen ennen ensimmäisten herkuttelijoiden saapumista.  



 Pienet kädet heti apajilla.



NAM!

6 kommenttia:

  1. Tuore leipä on jotain aivan ihanaa! Mikäli tekee mieli kotitekoista leipää vähällä vaivalla ja vielä nopealla aikataulullakin, niin kannattaa pyöräyttää irlantilainen soodaleipä. Nams! : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä parasta! Irlantilainen soodaleipä, täytyykin varmaan googlettaa resepti :) kiitti vinkistä!

      Poista
  2. Täytynee suunnata pannun ostoon! ;) Toki voit tehdä ensin koemaistiaisen tähänkin suuntaan niin tiedän sitten varmasti... ;D

    VastaaPoista
  3. Heipsan ! Heitin sinulle hääaiheisen blogihaasteen :-) Kysymykset näet viimeisimmästä postauksestani :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos! Alankin heti tuumasta toimeen :)

      Poista